Stephen R. Covey is een van de grootste leiderschapsdenkers van de laatste 25 jaar. Zijn boek 'The 7 Habits of Highly Effective People' is een wereldwijde bestseller, met meer dan 16 miljoen verkochte exemplaren. Hij werd geboren op 24 oktober 1932 in Salt Lake City, Utah. Hij studeerde kerkgeschiedenis aan de Brigham Young University in Salt Lake City en behaalde vervolgens een BS Business Administration aan de universiteit van Utah, en een MBA Business Administration aan Harvard University.
Hij is jarenlang verbonden geweest aan de Brigham Young University als professor organisatiegedrag en business management. Daarnaast richtte hij in 1984 het Covey Leadership Center op, dat in 1997 samengevoegd werd met Franklin Quest. De nieuwe naam is nu FranklinCovey; het bedrijf specialiseert zich in leiderschaps- en managementtrainingen, cursussen in tijdmanagement en prioriteiten stellen enzovoort. In Amerika heeft de organisatie ruim honderd winkels waarin naast de boeken van Stephen Covey ook agenda’s, planners, tassen en dergelijke worden verkocht.
Stephen Covey is al vijftig jaar getrouwd met Sandra Merrill en woont met haar in de Rocky Mountains. Ze hebben samen 9 kinderen en 44 kleinkinderen. In 2003 ontving hij de Amerikaanse National Fatherhood Award, die naar zijn zeggen de belangrijkste onderscheiding is die hij ooit ontving. Hoewel het in eerste instantie mag lijken dat de ideeën van Covey alleen voor managers en het bedrijfsleven interessant zijn, is de grote kracht ervan nu juist dat ze in feite voor iedereen van nut kunnen zijn.
Over zijn bekendste boek, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, zegt hij: ‘Ik heb die zeven eigenschappen niet zelf bedacht. Het zijn algemeen bekende principes die in alle wereldgodsdiensten terug te vinden zijn. In feite is het common knowledge, al is het dan geen common practice – en daarin zit het probleem. Naar onze aard zijn we reactief ingesteld en geneigd om uit eigenbelang te handelen. Maar als mensen zijn we tegelijk tot hogere zaken in staat en kunnen we een proactieve houding ontwikkelen, waardoor we ons eigen lot in handen nemen en iets kunnen toevoegen aan het geluk van de mensen om ons heen.’
Als een van de weinige auteurs op het gebied van ‘zelfverbetering’ richt Covey zich expliciet tegen snelle oplossingen door een belangrijk onderscheid te maken tussen personality ethic en character ethic. In het eerste geval gebruik je technieken die tenminste helpen in contact met anderen (en je eventueel ook ‘van buiten naar binnen’ veranderen); maar de character ethic gaat ervan uit dat je pas echt blijvend kunt veranderen als je dat van binnenuit doet – als je niet je gedrag maar je karakter onderzoekt en aanpast. Die verandering kan ook alleen maar in overeenstemming zijn met wie je nu bent: een geheel ander mens willen worden is gewoon niet realistisch. Het is het vermogen te weten wie je bent en wat je wilt bereiken in het leven, met alle beperkingen van dien, waardoor je meer tevreden en succesvoller kunt worden. Succes meet je dan niet af in termen van geld of status, maar door te kijken in hoeverre je het door jezelf gevisualiseerde doel hebt bereikt of gaat bereiken.
Leven met de zeven eigenschappen, eigenlijk zeven gewoontes, betekent dat je in vrijwel elke situatie die zich voordoet in je leven zult weten wat de beste reactie of de volgende stap is.